Direct naar paginainhoud

De tijd is rijp voor toekomstbestendige (woon)werklocaties

Anne Heesen is eigenaar van Dex Corporation BV, een vastgoedontwikkelings - en verhuurbedrijf. Zij houdt zich vooral bezig met het zoeken naar en uitvoeren van nieuwe projecten, zowel bedrijfspanden als woningen. “Op dit moment zijn transformaties aan de orde van de dag. We bekijken welke invulling het geschiktst zou zijn op een bepaalde locatie, stellen een concept op en starten de uitvoering.”

Door het doortrekken van de A6 en de aanleg van de Steigerdreef is De Steiger, een verouderd bedrijventerrein, toch weer onder de aandacht gekomen. Anne: “Ons pand stond eerst in een uithoek, maar is nu opeens een zichtlocatie geworden. Met de nog aan te leggen nieuwe fiets – en wandelpaden is dat echt top. 
Groot nadeel is dat door de nieuwe infrastructuur juist de achterkant van het pand in de kijker staat; dat is nu net niet wat je wilt. Maar deze ‘nieuwe’ ligging, in combinatie met een verouderd gebouw dat wel een upgrade kan gebruiken en een veranderende vraag door corona, geeft weer nieuwe mogelijkheden en ideeën. Volgens ons is nu de tijd rijp om een nieuwe generatie toekomstbestendige (woon)werklocaties te ontwikkelen.”

Circulariteit 

“Voor het pand op De Steiger ontwikkelen we een circulair woonwerkconcept: ’Woonwerkatelier De Steiger’. We houden rekening met de toekomst van het milieu en het nieuwe werken. De constructie bestaat uit een houtskelet, zonnepanelen, een regenwatersysteem en een recycle- en re-use platform. Niet alleen het gebouw wordt circulair en duurzaam; we richten ons ook op circulaire ondernemers. Zo helpen we mee aan het welzijn van het milieu en de duurzame ontwikkeling van Almere Haven.” 

Kosten en opbrengsten corona

“Financieel gezien heeft corona rake klappen uitgedeeld aan veel ondernemers, ook aan ons. De vraag is in korte tijd veranderd. Er was al een trend voor meer flexibiliteit, meer service, minder ruimte en effectiever gebruik. Door corona is thuiswerken een blijvertje  geworden en zijn al deze ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. Dit vraagt van ons grote aanpassingen, want het ene pand is daarvoor geschikter dan het andere.”

Bijdrage voor andere ondernemers

“Met Woonwerkatelier De Steiger willen we graag het circulaire centrum op De Steiger worden voor ‘next generation’ woonwerk-units. Zo dragen we bij aan de circulaire  economie, met een circulair gebouw, hergebruik van regenwater, duurzame energie, laadpalen voor elektrische auto’s en huisvesting van ondernemers met circulaire producten.” 

Wat kunnen anderen voor jou betekenen?

“Wij krijgen graag input. Zo willen we weten welke faciliteiten bijdragen aan een aangenamer en duurzamer bedrijventerrein. Een coffee-corner voor coffee-to-go langs de fiets- en wandelpaden? Een circulaire gym? Duurzaam ingerichte small offices die voor kortere tijd te huren zijn? Een biologische mini-supermarkt? Zeg het maar!”

 

“We kunnen nog veel leren”

Daan Sikkes is manager van Cannenburg Caravans en Campers. Met 20 werknemers uit Almere werkt hij aan ‘passie voor de vakantie’. Hoe? “Klanten positief verrassen, ontzorgen en de beste service geven.”

Op De Steiger ondernemen “voelt als een thuis”. Daan: “We zijn hier al sinds 1989 gevestigd. Het is belangrijk dat het goed bereikbaar is. Helaas hebben we weinig contact met andere ondernemers op de Steiger.”
Circulariteit speelt nog geen rol van betekenis in zijn bedrijf. “We hebben weinig kennis en ervaring op het gebied van circulariteit. We kunnen nog veel leren.”

Corona

Deze coronatijd heeft hem “vooral veel gebracht”: “Een zoon, nieuwe inzichten en meer afzet aan een jongere doelgroep.” Hij heeft wel de nodige coronamaatregelen moeten treffen. Afleveringen, onderhoud en reparatie gaan door, zelf afleveren en halen mag, bij voorkeur alleen, met minimaal 1,5 meter afstand. Even samen met de klant in de caravan of camper kan niet; eventuele wensen bespreken ze daarbuiten.

Samenwerken

Daan wil graag met andere ondernemers samenwerken, meedenken en ze inspireren. Hij wil ook van hen leren. “Als seizoenbedrijf hebben wij grote pieken en dalen die we lang niet altijd goed zelf in kunnen vullen.”

 

 

Opstellen Visie bedrijventerrein De Steiger

De gemeente Almere werkt aan een gebiedsvisie voor bedrijventerrein De Steiger. Om tot een kwalitatief goede visie te komen willen wij in gesprek met ondernemers en pandeigenaren op De Steiger. In het gesprek staan de toekomstplannen voor de ondernemers en eigenaren centraal en uiteraard is er ook ruimte voor de huidige drempels en knelpunten die men ervaart.  Het streven is er om nog voor de zomervakantie een eerste concept van de nieuwe visie te presenteren.

Uit ervaring weten wij dat de unieke kijk van ondernemers essentieel is om een goede visie op te stellen. En uiteraard willen wij recht doen aan hun belangen op De Steiger. Inmiddels hebben wij de eerste reeks gesprekken gevoerd en zijn bezig nog meer gesprekken in te plannen. De gesprekken worden gevoerd door Bobbie Lusink, projectleider gebiedsvisie De Steiger en Piet Plantenga, gebiedsregisseur van De Steiger. In deze tijd is het niet mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten en worden de gesprekken digitaal gevoerd.

De reacties van ondernemers zijn in zijn algemeen positief. Men vindt het fijn dat men betrokken wordt bij het opstellen van de visie. Ook zijn mensen in meerderheid tevreden over De Steiger. De algemene trend is dat het de afgelopen jaren in meerdere opzichten beter is geworden op De Steiger. Maar er zijn natuurlijk ook aandachtspunten en verbeterpunten. En ten aanzien van de toekomst worden ideeën en wensen naar voren gebracht. Al deze zaken zijn zeer nuttig en helpend om te komen tot een goede visie dat een goede leidraad kan zijn voor nieuwe initiatieven. 

Naast de individuele gesprekken met ondernemers en eigenaren uit het gebied gaat er ook een algemeen communicatietraject lopen. Hier worden de eerste concepten gepresenteerd en heeft men de mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op de plannen. 

Mocht u ook met ons in gesprek willen en is er nog geen contact geweest neem dan gerust zelf contact met ons op. Dit kan via Bobbie Lusink; email bjlusinkverberg dit@almere.nl of telefonisch via 06-52829701. 

Logo Almere 2.0

Aanmelden nieuwsbrief

* Veld verplicht