Ideeën Op weg naar een bruisende Havenkom

Dit is het overzicht van alle ideeën van bewoners en ondernemers die zijn genoemd of beschreven op maandag 17 mei 2021 bij de digitale sessie Op weg naar een bruisende Havenkom, via e-mail via stadgesprekken.almere.nl en op sociale media.

Waarderen en erkennen van de ideeën

We gaan nu aan de slag met de volgende stap: het erkennen en waarderen van elk idee op zich. We vragen zo breed mogelijk uit aan deelnemers én aan bewoners en ondernemers uit de stad, bij welk idee er echt iets begint te bruisen! Om alle ingebrachte ideeën en wensen voor zichzelf te laten werken, zijn ze allemaal zonder veel uitleg, in willekeurige volgorde, in deze lijst beschreven en van een nummer voorzien. Aan u de schone taak om ze eens rustig door te lezen.

Wat stel je je voor?

Wat stel je jezelf voor tijdens het lezen ervan? Zie je het zo al voor je ontstaan? Of komt er bij u ineens energie door tevoorschijn? Dan weet u dat het raak is. Kiest u er dan drie, die volgens u de moeite waard zijn om over te vertellen. Waarom spreken juist die drie u aan?

Lijst met ideeën voor de Havenkom

Nr.Idee in één zin
1Kaal en rommelig laten kan ook prettig zijn. Niet alles regelen en kijken wat er ontstaat.
2Denk aan de jongeren waar weinig plek voor is. Dan zie ik voor me dat er jongeren uitgedaagd worden bijvoorbeeld een vlot te bouwen in de haven dat ook echt kan varen.
3Een Surinaamse brassband met danseressen in de Havenkom. Dat is voor herhaling vatbaar.
4Breng meer leven door bijvoorbeeld met kioskjes, of op verschillende plekken muziek, of muziektentjes, waar ook geregeld muziek wordt georganiseerd, een publiek ding, misschien iets verderop in het groen. Shanty koren, blazers of een klassiek stuk.
5Muzikale wandelingen
6Het Veerhuis Almere weer herstellen, dat zouden we fijn vinden. Misschien kan er een kinderopvang in?
7Sporten aan het water. Havenkom zo open mogelijk houden
8Maak die bankjes bij de steigers leuker. Niet dichtbouwen maar zijkanten voor het Havenhoofd open.
9Bij brasserie Bakboord een uitkijkpunt voor vissers
10Kan de gemeente nog eens kijken wat er nodig is om een fiets/voetveer naar Huizen of een andere plek in het Gooi te realiseren?
11Boerenmarkt met producten uit Haven. Of een imker. Kunst. Bankjes rond de markt om te ontmoeten.
12We kunnen iets met Yoga doen, ook voor oud, en zangkoortjes die oefenen, bewegen enzovoort.
13Schermen om mooie dingen op te spuiten voor de jeugd. Een soort tijdelijke graffiti. Ruimte voor jongerenkunst.
14Bewegen is belangrijk, beweegvormen, speeldingen, kinderen willen wat doen, willen bewegen. Je zou bijvoorbeeld een klimmuur/boulderwal kunnen maken waar kids kunnen klimmen.
15In heel veel steden zie je de looproutes al bepaald door ze leuker te maken, van parkeerplaats naar haven beweegtoestellen…En misschien kun je iets met water, triatlon, waterfietsen
16Op het water kun je nu al dingen, vanuit sport kun je hier wel wat doen. Zeilen, waterfietsen.
17De mogelijkheid laten ontstaat om een stevig rondje door de havenkom te lopen; langs de toekomstige promenade, maar ook van de ene oever naar de ander, van oost naar west! Dit zal misschien kostbaar zijn, of iets voor de langere termijn? En natuurlijk moet je rekening houden met het varen in en uit de havenkom.
18Maak een knipoog naar de geschiedenis; Hoe leuk zou het zijn om een plek te reserveren voor een muziektent in de Havenkom? In het verleden is er spontaan, maar ‘voorzichtig’ gebruik van gemaakt. Maar ondertussen zijn er wel 50 koren, evenveel bandjes en meer ontstaan, die gebruik kunnen maken van de muziektent. En hoe leuk is het voor kinderen en ook jongeren om hier gebruik van te maken? Het hoeft zeker niet groot te zijn en het moet duurzaam zijn, en rekening houden met geluidssterkte voor de omgeving. Misschien een drijvende? Op de Steiger is veel expertise op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen. En misschien kan de muziektent wel verplaatsbaar zijn? Zo kun je een programma aanbieden op verschillende plekken, zoals op het schoolplein.
19Calisthenics; een soort klimrekken voor volwassenen, verspreid in de openbare ruimte. Het geeft daarbij reuring, de gehele dag door. Belangrijkste voorwaarde is ruimte, om zelf ‘in te nemen’. Er kan ook een programma worden aangeboden, begeleiding bij de beweging (sporten, maar ook bijvoorbeeld dansen) of materialen. En veel ontstaat al, zoals bootcampclubs, met eigen materialen en begeleiding. Er is al samenwerking met De Meergronden; jongeren worden betrokken bij de Havenspelen en ook gestimuleerd / begeleid om zelf dingen te organiseren. Vanuit De Schoor kan dit ook zeker gepromoot, gestimuleerd en ondersteund worden. Wat nodig is? Toestemming!
20Een soort waterspeeltuin maken, waar kinderen ‘op de kade’ met water kunnen spelen. Goed voor hun welzijn, maar ook met een zeker educatief karakter. Wat ons betreft ook leuk voor volwassenen! En zeer passend op de locatie (beleving, toegankelijkheid van het water).
21Wat er al is vooral voortzetten, zoals Havenjazz bijvoorbeeld, de Pubquiz of Bingo. Alle tijd en ruimte voor allerhande kleinere evenementjes; om te beginnen weer 1x per maand bij Robin van ‘t Lievertje op zondagmiddag.
22Er is ooit een keer Ter land, ter zee & in de lucht georganiseerd in de Havenkom; dit is zeker voor herhaling vatbaar. We kunnen achterhalen waarom het niet verder gebracht is; is de havenkom niet groot, niet diep genoeg?
23Nu, tijdens de bouwfase iets ondernemen. Het spel dat je op je mobiele telefoon kunt ‘spelen’ en waarbij je aanwijzingen krijgt. De resultaten kun je gedurende aantal weekends sparen. Gaaf voor kinderen, jongeren (en volwassenen) op de bouwplaats in de havenkom. Havenkom GO!
24De fiets als vervoermiddel stimuleren om naar de havenkom te komen. Omdat ik weet dat mensen genieten van de winkels en de terrassen in haven, is de fiets te pakken en daarmee naar de havenkom komen een idee. Minder parkeerproblemen?
25De zorgen over het verkeer kunnen bijvoorbeeld door eenrichtingsverkeer kunnen verbeteren.
26Een leugen-/ verhalenbankje (uit de regen en uit de wind) is veel genoemd en geroemd. Goed voor contact en lekker buiten. Met humor natuurlijk, dan krijgt iedereen ter plekke zin om op zo’n bankje neer te ploffen.
27Muziek op de kade door een piano die door iedereen bespeeld kan worden, of een gitaar, waardoor bijvoorbeeld flashmobs de aandacht trekken van voorbijgangers en het havenpubliek.
28De bestaande kunst (tegeltjes in de kademuur) behouden door de verhalen achter de tegeltjes te vertellen via foto’s en digitaal op een plek in de buurt.
29Als de meerpalen van het pannenkoekschip weggaan is er meer ruimte in de haven en in de kom voor anderen (boten, activiteiten op en om het water).
30Spelen met de afsluiting van de Sluiskade, dus flexibel zijn in bepaalde periodes dicht/of juist open, zodat er voor verschillende doeleinden mogelijkheden zijn voor activiteiten in een verkeersveilig gebied.
31Maak een mooie fontein, of een waterspeelplaats, iets meer doen met die waterbeleving in de Havenkom.
32Meer activiteiten in contact met en in de aanloop naar de Floriade 2022 die er aan komt, zodat ook daar in Haven iets van te merken is.
33De bootverbinding terug laten komen, voor een elektrische boot? De steiger ligt er nog. Ondernemers vinden dit ook leuk. Misschien is daarvoor een crowdfundingsactie een idee Zo is ook tijdens de Floriade Haven makkelijk bereikbaar.
34Groen lint richting Floriade en ook fietsroutes er aan vast plakken.
35Visit Almere! Almere Haven mag meer in de publiciteit. Muziek in de Haven en bijvoorbeeld sneltekenaars maken het aantrekkelijk er te zijn.
36We hebben al het Havenkomfestival met Botterrace en proeverij, en dat allemaal in één weekend in Haven. Misschien kan het los van elkaar om het op verschillende momenten in het jaar te programmeren.
37Sloeproeiwedstrijd of fly-boarden organiseren tijdens het Havenfestival
38Tijdelijke strandsfeer: Er ligt nu tijdens de werkzaamheden veel zand, kinderen zouden met emmertjes en schepjes in het zand kunnen spelen en dan strandstoelen neerzetten voor de ouders.
39In de tijd dat de Floriade er is de veerdienst tussen Huizen en Almere weer in het leven roepen. De veerdienst Huizen-Almere kan voor zowel Almere als Huizen gunstig zijn, samenwerking zoeken met gemeente Huizen. Combinatie tickets Floriade + overtocht veerdienst aanbieden. Eventueel uit te breiden met diner in de Havenkom.
40Combinaties maken met andere leuke dingen die te doen zijn in Almere. Veerdienst en fietstocht met stops bij horecapunten om iets lekkers te halen of zo.
41Bonnenboekjes met kortingsbonnen voor winkels en horeca te maken en deze ook bij hotelboekingen uit te delen. Denk aan een samenwerkingsverband tussen winkels en horeca, koop je iets bij winkels die hier aan mee doen, krijg je waardebon voor gratis drankje bij diner in restaurants ofzo iets en andersom bij diner in restaurants kortingsbonnen of kadootje in winkel bij aankoop van iets.
42Beachvolleybaltoernooi organiseren in Haven of zorgen voor mogelijkheid tot beachvolleyballen.
43Er zijn ook opleidingen voor evenementen organiseren zoals bijvoorbeeld bij InHolland, Leisure en Event management. Zoek de samenwerking met studenten om een plan te maken voor het op de kaart zetten van de Havenkom. Zo maak je het misschien ook voor de jeugd aantrekkelijk in Haven.
44In deze tijden hebben ook kermisexploitanten het moeilijk, misschien een idee een zomer een reuzenrad te plaatsen, “Almere, the view” of leuk draaimolentje voor kinderen.
45Almere Haven heeft in de beginjaren een Muziekkiosk gehad, eerst op de Brink en later op de locatie van de Hema. Is het een idee om een Muziekkiosk op een plek in de Havenkom neer te zetten? De kiosk hoeft niet groot te zijn, geschikt voor muziekbandjes en zangkoren. Een gezellige aanvulling voor de terrasjes in de Havenkom. Laat het een duurzame Muziekkiosk zijn. Misschien zelfs verplaatsbaar. Het is een knipoog naar onze geschiedenis van de stad. Op 30 november dit jaar bestaat Almere immers 45 jaar.
46Een dansplek. Een ruimte waar gedanst kan worden. Ik denk hier bij aan een gladde stenen vloer waar salsa ,tango of een andere dans kan worden gedanst. Het liefst nog met een overkapping, prieel. Bankjes er om heen of een arena idee. Multifunctionele toepassingen, om buiten te gebruiken en wat er ook ongebruikt gezellig kan uit zien.
47Er zijn wat ideeën over de drie pieren, vaste (winter)ligplaatsen klassieke schepen
48Leugenbank. In veel havenplaatsjes zoals Elburg Bunschoten etc. vind je een bank (overdekt) waar vaak de wat oudere mensen bij elkaar komen om over van alles en nog wat te kletsen of roddelen.
49Een open markt, op de zaterdagochtend, waarbij havenaren hun lekkernijen en/of handelswaar te koop kunnen aanbieden. Kleine ondernemers (of hobbykoks) wekelijks de kans geven zich aan te melden voor een kraampje op de zaterdagochtend, geeft aanzet tot saamhorigheid en bedrijvigheid. Een gezellige kleine markt voor lokale producten, hiervoor is de havenkom een uitstekende locatie. Daarnaast geeft dit veel (jonge) ondernemers de kans om bedrijfjes of producten een kans te geven.
50Plaats aan beide zijden van de Sluiskade Verkeersbord RVV C08 - Verboden voor landbouwverkeer. Voor veiligheid en rust.
51Ondertunneling Havenkom. Ondertunneling Havenkom uitsluitend voor snelverkeer.
52Voor ouders van jonge kinderen zou het heerlijk zijn om de kinderen op een veilige manier te kunnen laten spelen onder het genot van een drankje. Een goed omheinde waterspeelplaats zou mooi passen bij de Haven en kan kinderen iets leren over hoe Almere leeft met water.
53Zoals in vroeger jaren waren er in dorpen zogenaamde muziektenten. Meestal omgeven door een parkje. Zo'n podium stond verhoogd opgesteld. Een plek waar het plaatselijke muziekkorps een openbare uitvoering kon geven. Nu zou dat kunnen voor alle plaatselijke muziekkanten, bands en gezelschappen die zichzelf willen presenteren.
54Fietsbrug via de landtong. Het idee is om het havencomplex voetgangersgebied te maken en de fietsers vanaf de dijk via een beweegbare brug over een van de landtongen bij de ingang van de haven te geleiden.
55Het oversteken van de kade naar de Kruisstraat (winkels) zal extra aandacht moeten krijgen. Van west naar oost is een verkeersdrempel om het verkeer af te remmen. Van oost naar west ontbreekt een verkeersremmende maatregel.
56Gooimeerdijk – Oost. Eenrichtingsverkeer route via de Gooimeerdijk - Oost. Een verkeersring tegen de klok met eenrichtingsverkeer om zo de rollende passanten te reguleren.
57Pontje Havenhoofd. Met de Floriade in ons achterhoofd zou het geweldig zijn als het pontje aan het Havenhoofd naar het vaste land weer in ere hersteld zou worden. Mensen komen na een fietstochtje met het pontje aan in Almere Haven, drinken een drankje op een van onze mooie terrassen en gaan dan verder op de fiets naar de Floriade.
58Zet het leugenbankje bij de vissersboten en de vissers vragen af en toe hun sterke verhalen daar te vertellen. Zet er nog een paar andere bankjes bij , prachtig uitzicht daar. Leuk het Veerhuijs weer op, haal de serre eraf dan is er weer veel meer zicht vanuit de Kom richting Gooimeer. Maak er een VVV met winkeltje van promoot vandaar de floriade voor de bootjes die de haven bezoeken. Maak er ook een douche en toiletruimte in, zodat bootrecreanten niet met hun handdoek en toilettas de hele kom om hoeven.
59Plaats een aantal (niet teveel) fitnessapparaten om tijdens de wandeling wat andere spieren te versterken.
60Elk bekend plein of haventje heeft ergens een mooi beeld. Een vissersvrouw die over de haven uit tuurt. Handje Brinker met zijn vinger in de dijk. Een bankje met een persoon erop waar je naast kunt gaan zitten. Etc etc. Het zou mooi zijn als op de boulevard een bij Almere passend beeld staat waar iedereen mee op de foto wil en daar speciaal voor een ommetje langs Almere Haven maakt. En dan niet weggestopt in een hoek (voorbij de sluis) maar zichtbaar en prominent in beeld vanaf de terrassen.
61Hoe jammer is het dat de kindjes niet lekker naar een buiten zwembad kunnen in haven? En hoe leuk zou het zijn als voor jonge gezinnen een “tijdelijk” te plaatsen water plek zou kunnen worden gerealiseerd waar kindjes veilig kunnen spelen met water en ouders rustig aan de zijkant zouden kunnen ontspannen? Er is niet veel ruimte voor nodig, het hoeft niet breed en diep. Nu al spelen zo vaak kindjes in de fonteintjes tegenover Mariola.
62Een fonteinenstelsel dat aan en uitgezet kan worden en waar kinderen in of onder kunnen spelen. Zoals bv op de kemphaan aanwezig is. Met variabel lichtspel (in winter en avonden) en diverse "programma 's" zodat er altijd iets aantrekkelijks in het water te zien is. Licht en fontein kunnen indien nodig ook uit.
63Zoals ik het nu zie, kunnen auto,s nog steeds met een behoorlijke snelheid doorrijden. Dat zou niet moeten kunnen: vernauwde toegangen bv aan begin en eind .
64"Maak dit nou autovrij!" komt een aantal keer voorbij
65"Mooi ontwerp" komt een aantal keer voorbij
66Eenmaal genoemd als idee "mooi ! Nu nog zonnepanelen die als afdak voor de auto parkeerplaats dienen"
67"Is er al een alternatief gevonden voor de regionale fietsroute die daar doorheen loopt?" (vraag)
68"Graag bezaaid met forse bomen. Maak er een ‘Ramblas’ van, een wandelpromenade, maar niet het met kunstjes vertonende figuren, kleedjeshandel en kiosken bevolkte voorbeeld van Barcelona. Gewoon een promenade met aan twee kanten terrasjes en gewone bankjes."
69"De bereikbaarheid van de Havenkom voor hulpdiensten en storingsdiensten (ook bootjes gaan wel eens kapot ;-)) moet natuurlijk gegarandeerd blijven, maar omvorming tot een leuke promenade kan zeker kansen bieden."