Kunst in de gracht

Kunst in de gracht

Wanneer je langs de grachten loopt in Almere Haven word je getrakteerd op zeven kunstwerken van lokale kunstenaars. De kunstwerken blijven ieder vijf jaar staan waarna er weer kansen zijn voor andere kunstenaars om hun werk op deze manier tentoon te stellen. 

Alle Havense kunstenaars waren uitgenodigd om te komen met een idee voor een kunstwerk in de gracht. Een aantal hiervan hebben een voorstel ingeleverd en een jury bestaande uit de wethouder, een winkelier en een bewoner hebben hieruit de kunstwerken gekozen die onthuld worden. Voor ieder kunstwerk wordt een RVS tegel (30x30 cm) geplaatst, met daarop de naam van het kunstwerk, de naam van de kunstenaar en het jaartal van plaatsing.

Ontstaan

In 2009 is de kunstgracht gestart als project vanuit de Roefelraad (de voormalige Almeerse kindergemeenteraad). Kinderen uit deze raad hebben zes kunstige schoenen gemaakt die in de gracht van Almere Haven zijn geplaatst. Doel van het project was om ‘het water in Almere te beleven’. Na een aantal jaren waren er een aantal ‘schoenen’ gesneuveld. , Bertina Slettenhaar en Frea Lenger (twee Havense kunstenaars) en de gemeente zijn toen samen om tafel gaan zitten en zo is het idee van ‘kunst in de gracht’ ontstaan.

Kunstwerken en kunstenaars

1.      Man met schep
Kunstenaar: Paul Roelofs
Materiaal: Het beeld is gemaakt van donker bakkende grove chamotte klei en hout.
Uitleg: Het beeld stelt een fantasie man voor met een zuidwester op en laarzen aan. Hij staat op een soort dukdalf met een lange schep en materiaal. Hij werkt in het water en bouwt aan Almere. Het beeld is samen met de eigen houten sokkel 1,70 m hoog.

2.     Piomieren
Kunstenaar: Wanda Entjes 
Materiaal: keramiek en hulpmaterialen
Uitleg: Piomieren vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van Almere. Een jonge geschiedenis waar we trots op mogen zijn. De mieren gaan laten zien wat er nodig was om van Zuiderzee tot een volwaardige stad te komen. Het kunstwerk 'Piomieren' wordt in fases geplaatst. Elke fase neemt je verder mee in de ontwikkeling van onze stad. De mieren hebben alle een eigen attribuut dat verwijst naar een bepaald moment. De eerste 'Piomier' drijft op een eikenblad. Dit verwijst naar de schippers die in hun eikenhouten schepen op de Zuiderzee voeren.  

3. Reflection 2.17
Kunstenaar: Erik Fakkeldij
Materiaal: Hout, Epoxy, Aluminium, Staal, Popnagels, Plexiglas
Uitleg: Het beeld geeft de kwetsbaarheid van de verschillenden materialen en hun bijbehorende eigenschappen weer. Het beeld reflecteert in het water en is daarmee is een reflectie (spiegelbeeld) van zichzelf.

4.     Up
Kunstenaars: leerlingen van OSG de Meergronden
Materiaal: ijzerdraad, textiel en polyester
Uitleg: Een school is een verzameling individuen die allemaal hun eigen ontwikkeling doormaken. In dit werk verbeelden leerlingen uit alle geledingen van de Meergronden hoe ze zichzelf verbeteren. Sommigen liggen lui in het gras, anderen lezen een boek of spelen met hun telefoon, maar de meesten zijn actief en energiek. Samen bewegen ze omhoog. 

5. Kunstwerk Bertina Slettenhaar 
Materiaal: nog niet bekend
Uitleg: nog niet bekend 

6. Protecting Nature
Kunstenaar: Frea Lenger
Uitleg: Het overdekte kunstwerk in de kunstgracht is een symbool, dat laat zien, hoe belangrijk het is de natuur te beschermen. De plant vormen geven de veelkleurigheid en de groei in de natuur weer. De overkapping van het werk symboliseert, dat we ons moeten realiseren, waar nodig we de natuur moeten beschermen.

7. De Meerkoet
Kunstenaar: Sietse van der Wal 
Materiaal: PUR-schuim, met een buitenkant van polyester
Uitleg: Als je ze observeert zie je dat meerkoeten eigenlijk enorm zorgzame vogels zijn. Altijd hebben ze aandacht voor hun jongen, die door beide ouders nauwlettend in de gaten worden gehouden als ze te ver afdwalen, dan worden teruggeroepen en snavel aan snavel iets te eten krijgen. Mijn meerkoet wordt gevormd door de snavel en het karakteristieke kapje, die als een gigantische moederkoet boven de sokkel uitsteekt. Ik hoop dat onder haar hoede en beschutting, een stel meerkoeten hun nest bouwt.