Groen in Haven

Groen in Almere Haven

Het Beginbos

Het Beginbos is het oudste en meest gevarieerde bos van Almere. In de jaren '70 stond hier zelfs één van de allereerste gebouwen van Almere. Dit gebouw werd gebruikt als werkschuur van de bomenplanters van Almere. Op deze plek is men in de jaren '70 van de vorige eeuw gestart met het inplanten van de Almeerse bomen. Later kreeg een deel het Beginbos de naam Vroege Vogelbos omdat begin jaren '90 vanaf deze locatie tv-opnamen plaatsvonden van het VARA-programma Vroege Vogels.

Het Vroege Vogelbos

Midden in het Vroege Vogelbos ligt theehuis het Eksternest (Muiderweg 10), een prima plek om een fiets- of wandeltocht te beginnen. Neem gerust het hele gezin mee want op het terrein van het Eksternest zijn leuke speeltoestellen te vinden. Bovendien start hier het ontdekpad. Deze educatieve route van ongeveer 1,5 kilometer slingert door het bos en neemt kinderen en hun (groot) ouders mee langs bijzondere bomen en waterpoelen vol met leven. Onderweg leren wandelaars meer over de natuur en zijn er uitdagende opdrachten onderweg. In het laatste weekend van oktober vindt hier het bijzondere evenement Namen Blijven plaats. Hierbij worden overledenen herdacht op een toegankelijke en kunstzinnige wijze.

Kromslootpark

Ten westen van het Beginbos en het Vroege Vogelbos kunt u het Kromslootpark bezoeken. Een natuurgebied met kreken, moerassen en velden waar veel soorten vogels, waaronder de zeldzame Blauwborst en het Baardmannetje, zich thuis voelen.

Uitdagende mountainbikeroute

Wandelend door het park komt u geheel tot rust, maar wil u meer actie? In het Kromsloot park start ook een uitdagende mountainbikeroute van 5,5 kilometer. De Fiets Race en Toer Club Almere heeft deze route met heuvels, zand en drassige gedeeltes uitgezet.

Wolunie  

Naast het theehuis vindt u ook de bijzondere schaapskooi. Wist u dat de schaapskooi in 2008 in de prijzen viel tijdens het World Architecture Festival in Barcelona?

Dit is de uitvalsbasis voor de Almeerse schaapskudde van ruim 160 schapen. Deze dieren hebben een bijzondere opdracht, namelijk de honderdduizenden berenklauwen in het gebied te lijf te gaan. De berenklauw is een hinderlijke plant, die bij aanraking brandblaren kan opleveren. Ze zijn moeilijk te bestrijden, maar de schapen zijn er dol op en snoepen er graag van. De schaapskooi is te bezoeken en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

In 2013 is op deze plek de Almeerse Wolunie gestart. Een bijzonder project om van de wol van de schaapskudde prachtige producten te maken. De unie verwerkt samen met Almeerders de ruwe wol tot eindproduct. Scheren, wassen, verven, kaarden en vilten. Dit hele proces kunt u met eigen ogen zien in de ‘fabriek’ en kunt u meer informatie krijgen in de kiosk. Uniek in Nederland, dus zeker een bezoek waard.

Schaapskudde 

Op een aantal plaatsen in Almere wordt het gras niet meer kort gehouden door de grasmaaier, maar door Schoonebeeker schapen. Deze speciale kudde schapen trekt met een herder en een hond van Almere Haven, via de Hoge Vaart, naar de Noorderplassen en weer terug. Wilt u weten waar de schapen zijn? Kijk op de pagina van de schaapskudde

De Schaperie

Sinds 2016 is De Schaperie gevestigd op een prachtige plek in een stuk bos van Almere Haven. Eigenaren Johan en Hetty hebben samen De Schaperie opgericht. Zij willen samen met onze kudde WalliserSchwarznase schapen, op kleine schaal mens, dier en natuur met elkaar verbinden door educatie en recreatie. Door begrazing dragen zij bij aan een stuk ecologisch landschapsbeheer, bestrijding van berenklauw en ontbossing. Een authentiek aangezicht is teruggebracht in dit prachtige stuk natuur. De Schaperie is beperkt openbaar toegankelijk en verder alleen op afspraak voor bijzondere doelgroepen.