Geschiedenis van Haven

Het is 1975. In de nog lege Flevopolder staat een handjevol houten barakken bij elkaar te kleumen. Het Bivak is het onderkomen voor de kwartiermakers van het nog niet bestaande Almere. Drie Rijkspolitiemensen, twee medewerkers van nutsbedrijven, twee ambulancemannen en de conciërge van het houten gebouw De Haak dat als kantoor dienst deed. Eigenlijk zijn de Bivakkers de allereerste bewoners van Almere. In totaal dertien volwassenen en negen kinderen.

In 1976 is het dan zo ver. Op 30 november, precies 14 maanden nadat de eerste heipaal de grond in ging, krijgt de familie De Clerk de sleutel van het allereerste huis in Almere: op de Schoolwerf in Almere Haven. In café-restaurant de Roef krijgen die dag nog 24 gezinnen, onder toeziend oog van de heer Westerterp, minister van Verkeer en Waterstaat, de sleutel tot een nieuw leven. Kort daarop volgen nog 23 gezinnen.

Een barre winter is het, de winter van ’76. Een winter die de pioniers die oud en nieuw voor het eerst op het nieuwe land vierden, niet licht zullen vergeten. De eerste 100 woningen staan er. Almere Haven bestaat. Deze eerste woningen van Almere kunt u vinden aan de Schoolwerf.

Inmiddels, meer dan 40 jaar later, wonen er zo’n 22.000 mensen in Almere Haven en bestaat het stadsdeel uit 10 verschillende wijken met ieder een eigen karakter.

Wil je zelf het oudste stadsdeel van Almere beleven, loop dan onze historische route