Sporthal Haven

Sporthal Haven

De ruimtelijke visie voor het stadswerfpark, opgesteld door de gemeente Almere, voorziet in een parkachtige, groene omgeving, met binnen- en buitensport.  Binnen deze visie is de positie van de sporthal voorgeschreven. De sporthal is georiënteerd op het park, met de hoofdentree aan het sportplein. De ondersteunende functies dienen direct aan te sluiten op de playground.

Ons ontwerp voor de nieuwe sporthal wordt gekenmerkt door een sterke interactie met de omgeving. Het is een transparant gebouw met een functionele, doch warme uitstraling.

Vanuit de uitnodigende entree komt men langs de beheerdersbalie in de entreehal. Daar is in één oogopslag waarneembaar wat er zich binnen het gebouw afspeelt. De horeca, de sporthal, de toegang tot de tribunes, toegang tot de kleedaccommodaties en ondersteunende functies zijn allen zichtbaar vanuit de entreehal. Middels een verplaatsbare glaswand kan de horeca worden samengevoegd met de entreehal waardoor de ruimte flexibel benut kan worden en hier uiteenlopende bijeenkomsten kunnen plaatsvinden.

Grote evenementen vinden plaats in de sporthal, die direct vanuit de entreehal te betreden is. Met flexibele wanden kan de sporthal worden opgedeeld in drie afzonderlijk te gebruiken delen.

De horeca biedt zicht op de sporthal, de entree, playground en sportplein. Ze kan multifunctioneel worden benut bij evenementen maar ook afzonderlijk functioneren als de sporthal niet in gebruik is.  Aan de zijde van het park is een eigen terras, dat volledig op het zuiden ligt en uitzicht biedt op de activiteiten van het sportplein.

De buurtfuncties hebben een entree aan de noordzijde en zijn bereikbaar vanaf de playground.

Door de vormgeving van het entreegebouw, de toestellenberging en taluds rondom het gebouw wordt het bouwvolume geleed en sluit het aan op de overwegend kleinschalige omgeving.

Groene taluds verankeren het gebouw in het park. De tribunefunctie van de taluds en gestileerde afbeeldingen van sporters op de gevel versterken de relatie met de buitensporten.

De lichtkoepel boven de entree en een torentje rondom het vluchttrappenhuis refereren aan de voormalige sporthal.

De toe te passen materialen zijn allen duurzaam. De kleurstelling is ingetogen en afgestemd op de omgeving. Rode baksteen, houten gevelafwerking met plaatselijk metaalbeplating in een frisse kleur.

Het gebouw is geheel energieneutraal. Zonnepanelen op het dak leveren voldoende energie en de toegepaste technieken zijn energiezuinig en afgestemd op de wisselende hoeveelheid gebruikers van het gebouw.

Het geheel vormt een toegankelijke accommodatie met sport- en buurtfuncties, ingebed in de groene omgeving, en een aangename uitstraling zowel binnen als buiten.