Skip to content

Feest bij Het Tuinhuis: bewoners dolgelukkig met betaalbare woning

25 januari 2018

Bewoners en anderen belangstellenden hieven woensdag 24 januari het glas op Het Tuinhuis, het nieuwe appartementencomplex in De Wierden in Almere Haven. Het is het eerste nieuwbouwproject in de wijk en past in de uitvoering van maatregelen om de wijk te verbeteren. De bewoners zijn laaiend enthousiast over hun nieuwe woning. ,,Ik ga hier nooit meer weg.”

Wethouder Tjeerd Herrema en Eddo Rats, regiodirecteur van woningcorporatie de Alliantie, overhandigden de nieuwe bewoners van de 27 woningen drie fruitbomen, bestemd voor de tuin waar de bewoners gezamenlijk zorg voor dragen. De tuin is een van de drie onderwerpen waar de bewoners, al voordat zij de woning betrokken, in een werkgroep over spraken. Naast de tuin stelden ze van te voren de huisregels vast en ging een derde groep aan de slag met de planning voor het schoonhouden van het pand.

Naast de praktische voordelen, bevorderde deze manier van werken ook de band tussen bewoners onderling. ,,Doordat iedereen bij de plannen wordt betrokken, leer je elkaar al vanaf het begin kennen”, vertelt bewoner Mohammed Boharb. ,,Daardoor is er meer begrip en respect voor elkaar. Zelf ben ik heel erg dankbaar dat ik hier nu kan wonen. Zeker omdat ik jarenlang geen vaste slaapplek had en veel op een bank sliep. Het proces verliep goed. Er zijn een aantal bijeenkomsten geweest en dat ging altijd goed. Zo was het mogelijk om met elkaar te praten over de plek en etage waar je wilde wonen. Daar zijn we goed uitgekomen.”

Doorstroming

Het toevoegen van de woningen in de wijk is een van de maatregelen om de wijk te verbeteren. Gemeente Almere, woningcorporaties de Alliantie en Ymere maakten daar in 2012 afspraken over. Verschillende soorten woningen waren nodig om de doorstroming te verbeteren. Jonge gezinnen krijgen daardoor meer mogelijkheden om in de buurt te komen wonen terwijl ouderen huizen vinden die beter passen bij hun situatie. Een echtpaar van 70 en 73, dat nu op de tweede etage woont, was daar ook naar op zoek. ,,Wij woonden nog samen in een koopwoning met vijf kamers. Dat werd te groot voor ons. Daarnaast werd voor mijn man ook de trap in ons huis lastiger. Nu hebben we alles gelijkvloers. We hebben dit project vanaf 2012 gevolgd. Omdat ons huis als snel verkocht was, hebben we tijdelijk in de stad gewoond, maar ik ben blij dat we nu terug in Haven zijn. Het dorpse karakter spreekt ons erg aan. Ook kennen we hier al veel mensen. We zijn ontzettend blij met ons nieuwe stekje. In ons oude huis woont nu een jong gezin.”

Ook voor Ria (57) en Lex (68) Tang biedt Het Tuinhuis uitkomst. ,,Het is super, super, super”, verwoordt Ria haar gevoel. ,,Op 14 december kregen we de sleutel. Omdat het beter uitkwam, zijn we die dag meteen verhuisd. We hebben zelfs even buiten gewacht totdat we erin konden. Vanaf dag een was het prima en dat terwijl ik altijd zei dat ik nooit naar Haven zou komen. Maar de omgeving is prachtig en we hebben de mensen hier snel leren kennen. Mijn buurvrouw en ook haar dochter zijn nu vriendinnen geworden. Ik ga hier nooit meer weg.”            

Ambitie

Ook wethouder Tjeerd Herrema is blij met het resultaat. ,,Het ziet er goed uit. Tijdens de crisis was het wel even de vraag of dit project nog wel wat ging worden, maar ik ben blij dat we u nu kunnen feliciteren.” Het Tuinhuis past volgens Herrema goed in de ambitie van gemeente Almere om meer betaalbare huurwoningen te realiseren. ,,Dat is nu een groot probleem en wilden we aanpakken. Ons doel om extra minstens 1000 sociale huurwoningen te bouwen. Dat gaan we binnenkort halen en daar ben ik trots op.” Naast de nieuwbouwprojecten knappen woningcorporaties de Alliantie en Ymere ook bestaande woningen op.